Kotell

Kotell Tjärnbotten – djupströbädd and breakfast
– nu även med helpension

Ett kotell är naturligtvis en plats där kor kan bo mot betalning. Tanken är att erbjuda vänner och andra intresserade att få följa ett djur från kalvdom till köttlåda. Så här går det till:

Man köper ett ungdjur eller en kalv av kotelldirektör Laxvik. Man får gärna komma till gården och välja ut det djur man vill ha. Ett ungdjur kostar 16 kr kilot beräknat på levandevikten (en kviga eller stut på cirka 16 månader väger runt 400 kilo). Det är ett normalt kilopris på ungdjur. Djuret kan med fördel namnges så att man vid kommande festmåltider kan servera Boeff Rosamunda eller liknande. I vår verksamhet hymlar vi inte om att vi slaktar och äter upp våra kära djur. Vi lever av varandra. Djuren får mat av oss och vi får mat av dem.

Man kan inte komma med ett eget djur till Kotellet eftersom gården är medlem i Norrbete som kräver att alla djur som föds upp på gården också ska vara födda där. Endast tjurar får köpas in utifrån.

När man bestämt sig för ett djur får ägaren ett foto på stuten eller kvigan. Det bör placeras centralt i hemmet. Under uppväxten får ägaren löpande information om vad som händer; hur djuret sköter sig, eventuella avföringsproblem och liknande. Vi kallar det för kvartssamtal och frågan om hur djuret sköter sig i flocken har vi som stående punkt.

Det kostar 500 kronor i månaden att stå på Kotellet. En höbal kostar cirka 350 kronor och ett djur äter i snitt cirka 10 balar om året under sin uppväxt, mindre som litet djur och mer som vuxet. Övrigt som kostar är halm till djupströbädden, mineraler, saltsten, verkning, traktorer för frambärning av mat, el till stängsel med mera samt naturligtvis arbete. Eventuella veterinärkostnader tillkommer. Kostnaden faktureras kvartalsvis eller enligt överenskommelse.

En ko tillväxer som mest under de två första åren. Därefter lägger det på sig fett. Därför slaktar vi djuren tidigast vid 30 månader. Alla tjurkalvar stutas vilket ger ett mjukare kött. Djuren inom Norrbete får aldrig kraftfoder utan endast gräs, hö och ensilage. Vi vill att djuren ska växa upp i sin naturliga takt. Då får vi ett kött med lika fina värden mellan omega3 och omega6 som i fisk. Provresultat redovisas på Norrbetes hemsida. Vi genomför också löpande smakpaneler där vi håller på att utveckla ett eget smakprovningssystem. Våra djur går mestadels på naturbetesmarker och i skog. Djur som lever på detta sätt trampar ner mer kol är de producerar. Ett djur som är fött och uppvuxet på Kotell Tjärnbotten är garanterat gott, nyttigt och klimatsmart.

Kotelldirektör Laxvik ordnar med slakt och hemtransport av djuret. Vi följer djuren till slakteriet, mäter ph-värdet i kropparna för att kontrollera att slakten varit lugn. Vi sätter termometrar i kropparna och i lokalen för att veta när de mörat klart. Ungefär i tre veckor hänger djuren i några graders temperatur. Därefter styckas de, vacuumpackas i portionsbitar, läggs i 20-25 kiloslådor under kvalitetskontroll för att sedan frysas in.

Ett djur delas i 6, 8, 10 eller 12 delar beroende på slaktvikten. Ett normalt djur väger cirka 600 kilo levande vid 30 månader. Slaktvikten utgör hälften av levandevikten och köttvikten cirka 63 procent av slaktvikten. Ett 600-kilosdjur blir normalt åtta stycken 25 kiloslådor. Lådan utgörs av ca 40 procent färs, 40 procent stekar mm och resten kokkött. Norrbete säljer för närvarande lådorna för 150 kr kilot (inkl matmoms, priset går snart upp till 180 kr kilot). Köttvärdet är alltså cirka 30 000 kr på djuret i exemplet.

Nu kan du börja räkna själv:

1. Inköp 6 000 kr
2. Kotellkostnader 15 månader 7 500 kr
3. Slakt, styckning mm 16 kr/kilo 4 800 kr
4. Frystransport av 200 kilo kött till ex vis Lund 1 500 kr
5. Moms 25 procent 4 950 kr

Summa 24 750

Du säljer sex av köttlådorna för 22 500 kr och behåller två själv. Förutom att du äter kött av högsta kvalitet ur egen produktion nästan gratis har du bidragit till miljön, gastronomin och din egen hälsa. Du kommer också kunna njuta av dina vänners beundrande blickar när du på nästa party kan öppna med repliken:

-Kossan jag har på Kotell Tjärnbotten mår alldeles utmärkt. Jag talade med min personliga bonde i morse och kan berätta att Rosamunda är mycket rangstark, rapar väldigt sällan och har nog trampat ner tillräckligt med kol i veckan för att kompensera all din onödiga bilkörning.

Att ha en ko på Kotellet handlar om relationer. Den som har en ko har också fri tillgång till en timrad stuga mitt i vinterhagen. Dit kan man komma och bo när som helst, klappa sin ko och relatera till bonden. Man kan studera kor på skogsbete, titta på ett gryende slakteribygge och besöka andra kooperatörer i Norrbete.

Och om du är hungrig redan nu finns det lådor att beställa på norrbete.se. Lådor finns att hämta i Sundsvall, Ramsele, Stugun och i Edsele. Du kan också få den hemkörd. När slakteriet står klart kommer vi att öppna en köttbank. Det innebär att man kan ta ut några köttlådor i förväg och betala tillbaka med lådor när det egna djuret är slaktat.

När du ändå har en ko kanske du vill köpa några aktier i slakteriet….

Hur kan en jordbrukare hyra ut koplatser för 500 kronor i månaden när den faktiska kostnaden för djurhållningen överstiger denna summa?

Svaren är två. Dels får bonden EU-stöd för varje djur han har och varje hektar som brukas. Man brukar säga att EU-stöden betalar maten till djuret. Det andra svaret handlar om marknadsföring. Genom Kotellkonceptet har vi nått ut till mängder av människor med vårt budskap om att Norrlands inland är en guldgruva om man satsar på kvalitet i sitt jordbrukande. Det går att förvandla skogens sly och naturbetenas örter till högvärdiga proteiner samtidigt som skogen gödslas och markerna binder kol. Vi kan med modern kunskap åter närma oss den geniala och klimatneurala fäbodskulturen; en kultur där djuren behandlades med vördnad och köttet konserverades helt utan kemi (förutom saltet förstås).
Vet du att det åtgår lika mycket energi att producera ett kilo bönor som ett kilo gräskött?

Vi anser inom Norrbete att vi framställer Sveriges bästa kött till ett pris som obetydligt överstiger priset på industriköttet på ICA eller i dina andra butiker. När du köper kött från oss får du:

-djur som endast fötts upp på gräs vilket ger en minimal miljöpåverkan
-kött som är moget och nyttigt
-kött från djur som är behandlade med största respekt
-kött från kooperatörer vilka genom sina organisationsformer bidrar till att stärka det civila samhället, alltså demokratiska relationer varur det växer tillit (syftningsfelet var planerat)
-kött från djur som är uppfödda enligt ett regelsystem som är strängare än alla andra
-en produkt där du kan följa djurets hela uppväxt och får reda på ålder, klassning, ras, uppfödare mm

Om du nu känner en oemotståndlig lust att äga en ko/stut för att ganska snart få hem köttlådor kan du få köpa en av mina stutar som snart är slaktmogna. Leverans innan jul. Du får den för 125 kr per köttkilo. Transportkostnaden tillkommer om du inte vill hämta lådorna. Djuren slaktas och förädlas i Hammerdal.

Följande djur finns:

311 – Lennart – renrasig fjällstut, synnerligen kelig, uppskattad vikt 530 kilo
19 – Nitton – fjäll/hereford/SRB, handtam, 700 kilo
16 – Rufso, highland/hereford, aningen skygg som highländare är, 600 kilo
21 – Boxer – higland/fjäll, behornad kille melerad som en boxer, 450 kilo
22 – Vitrygg – fjäll/hereford, 580 kilo

Den som håller en ko på kotellet blir en ambassadör för vårt kött och vårt tänkande. Dels genom sina intressanta partyrepliker och dels genom att han eller hon säljer köttlådor i sin bekantskapskrets. Det kallas vinn – vinn – vinn. Bonden, kossorna och konsumenten blir glada.

Thorsten Laxvik
thorsten@laxvik-aha.se
070/5200761

Medlem i
http://www.norrbete.se

_________________________________________________________________________

1466208_626alternativa nobelpriset rott-kott-pa-ratt-satt-210x209

Boksläpp – Alternativa Augustpriset – Miljonprogram

Läs reportage i LAND/Lantbruk 22 november (Nina Hjortsman)

Läs recension av Hans Sternlycke/Nya Dagbladet 20 november

9 svar på ”Kotell

 1. Fantastiskt! Jag vill köpa en ko! Det skulle vara roligt om ni la upp lite foton på gården, omgivningarna och naturligtvis på stutarna och kossorna!

 2. Håller med om ett snyggt upplägg. Självklart funderar man om försäkringar där inget talas om ” din kossa mår inte bra måste gå till (slakt).

  Annars positiv och vill gå med om vi är mer än 7 st.

 3. Hej!

  Stiligt upplägg!

  Jag har en fråga om hur ni hanterar risken? Vad händer om det djur man köpt blir sjukt, drar på sig kostnader och kanske renat av dör?

  Jörgen

 4. Vilken fantastisk idé! Jag ska göra vad jag kan för att sprida information och hoppas att andra börjar tänka i liknande banor. Mer naturbeteskött åt folket!

 5. Hej!

  Jag kan inte skicka med bialgan genom detta system. Maiula ditt namn tillmig så får du en text.

  Häslar

  Thorsten

 6. Hej Torsten.

  Jag är intresserad av mer info om Kotellet. Hur man köper en ko, kostnad mm

 7. Hej Torsten
  Har idag försökt ringt och blivit ombedd att skicka mailadress för att få lite info gällande kotellet.
  Tack på förhand

Kommentera