Då & nu

Om Edsele

A place to breathe.

Edsele socken bildades sent 1400-tal genom en urbrytning ur ramsele socken. Kommunreformen 1862 innebar sedan att socknens ansvar för kyrkliga frågor övergick till Edsele församling, och för de borgerliga frågorna bildades Edsele landskommun. Landskommunen Edsele övergick 1952 till Ramsele landskommun som 1974 uppgick i Sollefteå Kommun.

Timmerflottning, skogsarbete, och kraftverksbyggnationer längs faxälven har under 1900-talet varit några av de vanligare sysselsättningar för befolkningen i Edsele med omnejd. Edsele har sedan dess, som så många andra landsbygder, påverkats negativt av utflyttning, centralisering och urbanisering.

Nu

Edsele är idag en by med ett stort antal föreningar och småföretag som tillsammans bidrar till att hålla bygden levande.

Edsele Intresseförening bildas 1992 med syftet att vara en gemensam röst mot lokalpolitikerna och att värna om samt utveckla bygdens näringsliv, kultur och miljö. Föreningen har spelat en aktiv roll i bevarandet av servicen i byn och äger idag bland annat Edsele Fastigheter AB och byns skollokal. Under 2019 har föreningen jobbat aktivt med inflyttningsfrågor samt påbörjat iordningställandet av ett distansarbetskontor.

Fyra snabba

Edsele's Lanthandel

Den lilla butiken med den stora servicen! Öppet: mån-fre 09.30-17.30 obemannat: mån-fre kl. 00.00-09.00 och kl.18.00-23.59 Ombud för Systembolaget och Bring. Klicka på bilden för att följa oss på FB och hitta mer information om butiken.

Restaurang Grytan

På Restaurang Grytan äter både skolelever och allmänheten lunch och det går även att fika. Restaurangen lagar mat från grunden och satsar på fina råvaror. Klicka på bilden för information om erbjudanden och öppettider.​

Edselemacken

2011 öppnade Edseles nya medlemsdrivna mack. Här tankar du diesel, 95-oktan och E85 - året om, dygnet runt till ett lågt pris. Kontakta ??? för att bli medlem och få rabatt varje tankning.

Edsele Friskola

På Medborgarkooperativet Edsele Friskola är barnen i fokus, med med små klasser och med fokus på natur och kultur. Här finns förskola, skola F-6, fritids och nattis. Klicka på bilden för att komma till skolans hemsida.​​

Hemsidan

Sidan administreras av Edsele Intresseförening.

Följ bygden på Facebook

Kontakt

Stäng meny